1. Thank you for visiting HeavyEquipmentForums.com! Our objective is to provide industry professionals a place to gather to exchange questions, answers and ideas. We welcome you to register using the "Register" icon at the top of the page. We'd appreciate any help you can offer in spreading the word of our new site. The more members that join, the bigger resource for all to enjoy. Thank you!
  2. ALL NEW MEMBERS READ THIS FIRST!! Thank you for joining Heavy Equipment Forums! If you are new to forums we communicate with "Threads", please search our threads to see if your topic may have already been answered and if not then click "Post New Thread" in the appropriate forum. This will allow all of our members to see your question and give you the best chance to be answered. After you've made a number of posts you will graduate to Full Member status where you'll see a few more privileges. Following these guidelines will help make this the best resource for heavy equipment on the net. Thanks for joining us and I hope you enjoy your stay!!

CAT 955L won't run when cold & bubbles in tranny oil

Discussion in 'Track Loaders' started by Gillsingh, Dec 11, 2017.

  1. Gillsingh

    Gillsingh Member

    Joined:
    Aug 16, 2016
    Messages:
    13
    Location:
    Mombasa, kenya, East Africa
    Hi all. I'm new to this site n wanna commend everybody on the amazing info. Available. I'm based in kenya east Africa. I hire earthmovers for works. I have a late model French made 955L serial no. 08Y.
    This thing doesn't move when it's cold but after the oil warms it's got all the drive. Checked the tranny filters n strainer n no residue but it seems to have air bubbles in oil n the oil was thick. What might be the problem. Oh n it sounds awful when cold but quiets when warm.
    Thanks
    Gill
     
  2. CM1995

    CM1995 Super Moderator

    Joined:
    Jan 21, 2007
    Messages:
    9,341
    Occupation:
    Running what I brung and taking what I win
    Location:
    Alabama
    Welcome to the Forums Gill, glad to have you.

    I am no mechanic but you probably want to change the oil and filters and see if it helps. Refill with the Cat spec oil and see if it helps.
     
  3. Gillsingh

    Gillsingh Member

    Joined:
    Aug 16, 2016
    Messages:
    13
    Location:
    Mombasa, kenya, East Africa
    Thanks CM1995. That's what i intend to do n hopefully It works else ima have to open up the tranny pump.
     
  4. mitch504

    mitch504 Senior Member

    Joined:
    Feb 27, 2010
    Messages:
    4,646
    Location:
    Andrews SC
    before I opened the pump I'd do a lot of checking. You may have an air leak on the suction side, or a few other things.
     
    Delmer likes this.
  5. DMiller

    DMiller Senior Member

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    7,594
    Occupation:
    Retired
    Location:
    Hermann, Missouri
    To myself sounds like the wrong weight or grade oil in the transmission, agree with the above, get Cat specified oil weight and type change oil and filters. And do not pay attention to CM, he is as much a mechanic as anyone in here!!