1. Thank you for visiting HeavyEquipmentForums.com! Our objective is to provide industry professionals a place to gather to exchange questions, answers and ideas. We welcome you to register using the "Register" icon at the top of the page. We'd appreciate any help you can offer in spreading the word of our new site. The more members that join, the bigger resource for all to enjoy. Thank you!
  2. ALL NEW MEMBERS READ THIS FIRST!! Thank you for joining Heavy Equipment Forums! If you are new to forums we communicate with "Threads", please search our threads to see if your topic may have already been answered and if not then click "Post New Thread" in the appropriate forum. This will allow all of our members to see your question and give you the best chance to be answered. After you've made a number of posts you will graduate to Full Member status where you'll see a few more privileges. Following these guidelines will help make this the best resource for heavy equipment on the net. Thanks for joining us and I hope you enjoy your stay!!

Need Wiring Diagram for Volvo EC210 BLC

Discussion in 'Excavators' started by Skidloadertech, Jan 21, 2016.

  1. Skidloadertech

    Skidloadertech Member

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    10
    Occupation:
    Service Manager
    Location:
    Ontario, Canada
    Hi, I need a wiring diagram for a Volvo EC210BLC excavator . I also am looking for ideas why the quick tach doesn't operate . I checked fuses they are all good ,but I don't seem to have power to the switch . Thanks -Dave
     
  2. uffex

    uffex Senior Member

    Joined:
    Jan 23, 2012
    Messages:
    1,561
    Occupation:
    Admin
    Location:
    Lincoln UK
    Good day Dave
    The 21B has a number of wiring diagrams if you can be specific we will try to help, not sure what you mean quick tach?
    Kind regards
    Uffex
     
  3. Ben Witter

    Ben Witter Well-Known Member

    Joined:
    Apr 3, 2013
    Messages:
    233
    Location:
    On the outside
    The best source for schematics is always your dealer. You say you are not getting power to the quickfit switch. Do you know there are 2 switches used to activate the quickfit? One on the left console (SW9105) and one on the right (SW9104). Power is supplied from fu28 to SE9109 and RE9106 then through SW9104 then SW9105 which activate RE9104 and RE9105 respectively to either unlock or lock the quickfit.

    There as many as 24 sheets of schematics depending on your machine sn which you will need to get the correct schematic.
     
  4. GregD1

    GregD1 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 7, 2013
    Messages:
    221
    Occupation:
    Equipment for a paving contractor
    Location:
    Tonopah, Az.
    Change the two relays in the box over the batteries. Volvo has a appetite for them. As was mentioned before, there are two switches in the cab for it also.
     
  5. Skidloadertech

    Skidloadertech Member

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    10
    Occupation:
    Service Manager
    Location:
    Ontario, Canada
    Thanks for the replies . What I really need is wiring diagrams for the switches . Some sorry person that shouldn't have access to tools was cutting plugs off the switches and changing things around . I have ordered switches and terminals from Volvo, still trying to order plugs but I need to know what goes where . I managed to get the quick fit working but I am still trying for the wiper.
     
  6. uffex

    uffex Senior Member

    Joined:
    Jan 23, 2012
    Messages:
    1,561
    Occupation:
    Admin
    Location:
    Lincoln UK
    Good day
    Please see attached hope it is of use.
    Kind regards
    Uffex/Users/ben/Desktop/USA response.pdf
     
  7. alaa

    alaa Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2017
    Messages:
    48
    Location:
    kasa
    Hi
    I have Volvo EC210B LC and I need wiring diagrams from Engine control speed switch to Emergency Engine control speed switch
    the engine not working from selector auto 1.2.3 if you move to 2 and 3 it's immediately shutdown if I move to manual will work to hi speed
    can you help the diagram to find the loss weir or broken weir
    thanks
     
  8. uffex

    uffex Senior Member

    Joined:
    Jan 23, 2012
    Messages:
    1,561
    Occupation:
    Admin
    Location:
    Lincoln UK
    Good day
    Please see attached it may help.
    Kind regards
    Uffex
     

    Attached Files:

    alaa likes this.
  9. funwithfuel

    funwithfuel Senior Member

    Joined:
    Mar 7, 2017
    Messages:
    2,882
    Occupation:
    Mechanic
    Location:
    Will county Illinois
    Does your fuel level gauge work, if not you may have lost your VECU.
     
    alaa likes this.
  10. alaa

    alaa Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2017
    Messages:
    48
    Location:
    kasa
    Thanks All for reply

    Yes,fuel gauge not showing the level,Is it will Answer that is VECU Problem.
    can you help me with any test that is prove that VECU gone.
    so the speed selector switch will not work while the Emergency Engine control speed switch is Active.
    Is this Emergency Engine control speed switch is Acting As VECU bypass.
    thanks
     
  11. alaa

    alaa Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2017
    Messages:
    48
    Location:
    kasa
    Thanks yes,will help for test, is there any test instruction will help to check the VECU if work or not As per Mr funwithfuel said
    Thanks All
     
  12. funwithfuel

    funwithfuel Senior Member

    Joined:
    Mar 7, 2017
    Messages:
    2,882
    Occupation:
    Mechanic
    Location:
    Will county Illinois
    Before we put the cart before the horse, lets check important things first.
    Step 1 check all fuses in your fuse panel. Located in right armrest usually.
    Step 2 replace relay 3101 and 3102 . They are located in the relay box above your battery box behind a 4 bolt plastic cover.
    Step 3 check all connectors beneath relay box. Common for water to get trapped and corrode terminals.

    I forgot to ask . What type of instrument panel do you have. Do you have the orange pointers or the black LCD display?
     
  13. uffex

    uffex Senior Member

    Joined:
    Jan 23, 2012
    Messages:
    1,561
    Occupation:
    Admin
    Location:
    Lincoln UK
    Good day alaa
    In case you are not aware auto Idle is not active when you select the firs three positions of the speed select, that is normal.
    Kind regards
    Uffex
     
  14. alaa

    alaa Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2017
    Messages:
    48
    Location:
    kasa
    black LCD display

    [​IMG]
     
  15. alaa

    alaa Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2017
    Messages:
    48
    Location:
    kasa

    Is Active but 187no-signal
     
  16. funwithfuel

    funwithfuel Senior Member

    Joined:
    Mar 7, 2017
    Messages:
    2,882
    Occupation:
    Mechanic
    Location:
    Will county Illinois
    187 is the MID for V-ECU. I would start with my previous suggestions. If you are up for it. Behind the seat next to the HVAC box is your VECU. Plug JB the little one. Has 2 red and 2 black jb7, jb8, jb15 & jb16. Red is power, black is ground. Check that as well. Good luck
     
    alaa likes this.
  17. alaa

    alaa Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2017
    Messages:
    48
    Location:
    kasa
    Ok , but If it's not grounded the power that is mean v-ecu problem or I-ecu
     
  18. funwithfuel

    funwithfuel Senior Member

    Joined:
    Mar 7, 2017
    Messages:
    2,882
    Occupation:
    Mechanic
    Location:
    Will county Illinois
    More than likely V-ECU. I-ECU still cooperating by looking at your pic. I strongly suggest checking those relays.
     
  19. alaa

    alaa Well-Known Member

    Joined:
    Jan 31, 2017
    Messages:
    48
    Location:
    kasa
    Ok