1. Thank you for visiting HeavyEquipmentForums.com! Our objective is to provide industry professionals a place to gather to exchange questions, answers and ideas. We welcome you to register using the "Register" icon at the top of the page. We'd appreciate any help you can offer in spreading the word of our new site. The more members that join, the bigger resource for all to enjoy. Thank you!
  2. ALL NEW MEMBERS READ THIS FIRST!! Thank you for joining Heavy Equipment Forums! If you are new to forums we communicate with "Threads", please search our threads to see if your topic may have already been answered and if not then click "Post New Thread" in the appropriate forum. This will allow all of our members to see your question and give you the best chance to be answered. After you've made a number of posts you will graduate to Full Member status where you'll see a few more privileges. Following these guidelines will help make this the best resource for heavy equipment on the net. Thanks for joining us and I hope you enjoy your stay!!

Komatsu Wa480 fuelproblems

Discussion in 'Wheel Loaders' started by Markennoble, Aug 14, 2014.

  1. Markennoble

    Markennoble Member

    Joined:
    Aug 14, 2014
    Messages:
    5
    Location:
    Sweden
    I have a 2003 model of wa480 an it's driving me crazy.

    It switches to emergencymode everytime it gets warm and geting started on the heavy loads.
    I get a malfunctioncode "AD10L3 eng motor", and i just cant figure it out what it means.
    Its supposed to be related the highpressure fuelsystem.
    I have searched and found sensor 7,8,9,11 and 12 where is sensor10??
    Even my mechanic cant get grip of the problem and it seems that no one can.
    The problem dissapears after the machine rests over night and doesent occur until it gets really warm again.

    Please help, Im going bananas
    And forgive the poor language, Im not used to the machine terms and feel free to ask additional questions if you need. I will try to answer or pass them on to my colleagues
     
  2. cpe667

    cpe667 Member

    Joined:
    Jan 15, 2014
    Messages:
    13
    Location:
    ct
    what series is it 5L?
    the code means fuel supply pump can not be controlled.
     
  3. Markennoble

    Markennoble Member

    Joined:
    Aug 14, 2014
    Messages:
    5
    Location:
    Sweden
    Whats the best way to fix it?
     
  4. Markennoble

    Markennoble Member

    Joined:
    Aug 14, 2014
    Messages:
    5
    Location:
    Sweden
    How do I "get control" of the fuelpump.
    Whats the cause of lack of control.
    Is the complet fuelsystem fubar and needs to be replaced. Or maybe just the fuelpump
    Could it be the sensor thats malfuctioning?


    Need more info to procced
     
  5. cpe667

    cpe667 Member

    Joined:
    Jan 15, 2014
    Messages:
    13
    Location:
    ct
    its sounds like you may have an obstruction in the fuel line, they had a common problem with the fuel level float inside the tank coming apart and the pieces get stuck in the lines and fittings. look any place there is an elbow or there is a banjo bolt, there is also a banjo bolt with a screen in it going in to the supply pump. and have you changed the fuel filter and cleaned the float bowl strainer? the code itself means the common rail pressure is dropping 10bar for more than 8 seconds, generally this something to do with the low pressure transfer pump. again what series machine is it because I have manual for the 5 and 5L.
     
  6. Markennoble

    Markennoble Member

    Joined:
    Aug 14, 2014
    Messages:
    5
    Location:
    Sweden
    Ok, thanks
    I will get back when I know what serie it is.
    Have to get to the garage first...
     
  7. CAT793

    CAT793 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 1, 2008
    Messages:
    141
    Location:
    australia
    Is it an inline Zexel Fuel Pump?

    Plumb the pump to a 20 Drum of Diesel. I have seen one Suck Air inside the Fuel Tank Pick Up.
     
  8. Markennoble

    Markennoble Member

    Joined:
    Aug 14, 2014
    Messages:
    5
    Location:
    Sweden
    Its a 5-H model
    Tried with a hose in a barrel, but cant do any hard work like that.
    So The malfunction code wont occur
     
  9. elirock83

    elirock83 Active Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Messages:
    31
    Location:
    w illinois
    I don't know if it is exactly like our 2002 wa500-3, but we where having a similar problem. We also got a different code with the different machine. Ours would run most of the morning and sometime even into the afternoon, before it would go into limp mode. As the temperature rises the fuel gets thinner, which in turn reduces the pressure in the common rail lines. On the common rail pump there are little lift pumps, they can be the problem or it maybe the common rail pump its self. Our dealer said the lift pumps are like $300 or so and you can replace them and still may not fix the problem. For $2500 we got whole common rail pump with the lift pumps. Not saying that's your problem buts that I would check. We used our actual komatsu dealer, the mechanic said that the common rail pumps usually fail @ 15000 hours, at least in the 15 liter motors. We had around 14k on ours that's why we spent the extra money.

    Good Luck!