1. Thank you for visiting HeavyEquipmentForums.com! Our objective is to provide industry professionals a place to gather to exchange questions, answers and ideas. We welcome you to register using the "Register" icon at the top of the page. We'd appreciate any help you can offer in spreading the word of our new site. The more members that join, the bigger resource for all to enjoy. Thank you!
  2. ALL NEW MEMBERS READ THIS FIRST!! Thank you for joining Heavy Equipment Forums! If you are new to forums we communicate with "Threads", please search our threads to see if your topic may have already been answered and if not then click "Post New Thread" in the appropriate forum. This will allow all of our members to see your question and give you the best chance to be answered. After you've made a number of posts you will graduate to Full Member status where you'll see a few more privileges. Following these guidelines will help make this the best resource for heavy equipment on the net. Thanks for joining us and I hope you enjoy your stay!!

Altec at37g boom quit working

Discussion in 'Forklifts/Telehandlers' started by Micheal Starkey, Oct 1, 2019.

  1. Micheal Starkey

    Micheal Starkey New Member

    Joined:
    Sep 19, 2019
    Messages:
    1
    Location:
    New orleans, La
    Hi, I'm new to the forum and would appreciate any help I can get.

    I'm working on an altec at37g bucket truck. I replaced the transmission and started it up, engaged the pto and was able to raise the bucket and extend it out. Then the pressure hose from the rotary joint broke. I replaced the hose, but the boom functions will not work now.
    There are no outriggers on this unit, so no safety's there.

    So far, I've-
    Replaced all hoses to turret (pressure and return lines) from pto to rotary joint
    Replaced suction lines (tank to pto)
    Had pto pump checked (its good)
    Rebuilt pto (friction disks,wave springs, plates)
    Checked flow (5gpm)
    Bypassed rotary joint
    Cleaned valve body /valves (lower controls)
    Cleaned pressure relief valve
    Added external filter (tank to pto)

    Nothing has gotten this thing moving again. The tilt works very slowly and left/right rotation works, but the lower arm does nothing and the upper arm looks like it's trying to move, but doesnt. Bucket extension also does nothing.

    I've also tried the d.c. pump, the unit functions exactly the same with it. Any help would be appreciated, feel like I'm beating my head against a wall with this truck.
     
  2. Bls repair

    Bls repair Senior Member

    Joined:
    Jan 21, 2017
    Messages:
    1,270
    Occupation:
    Equipment operator,mechanic
    Location:
    S E Pa
    Oil full ?bleed out air? Any change in pump sounds when operating controls ? Any change in pto shaft speed when operating controls?
     
  3. Bls repair

    Bls repair Senior Member

    Joined:
    Jan 21, 2017
    Messages:
    1,270
    Occupation:
    Equipment operator,mechanic
    Location:
    S E Pa
    Tank to pto filter may have slowed flow down so can’t build pressure.