1. Thank you for visiting HeavyEquipmentForums.com! Our objective is to provide industry professionals a place to gather to exchange questions, answers and ideas. We welcome you to register using the "Register" icon at the top of the page. We'd appreciate any help you can offer in spreading the word of our new site. The more members that join, the bigger resource for all to enjoy. Thank you!
  2. ALL NEW MEMBERS READ THIS FIRST!! Thank you for joining Heavy Equipment Forums! If you are new to forums we communicate with "Threads", please search our threads to see if your topic may have already been answered and if not then click "Post New Thread" in the appropriate forum. This will allow all of our members to see your question and give you the best chance to be answered. After you've made a number of posts you will graduate to Full Member status where you'll see a few more privileges. Following these guidelines will help make this the best resource for heavy equipment on the net. Thanks for joining us and I hope you enjoy your stay!!

310G JD 2004 wont start (died while going in reverse)

Discussion in 'Tractor/Loader/Backhoes' started by DIOP, Jun 28, 2022.

  1. DIOP

    DIOP New Member

    Joined:
    Jun 28, 2022
    Messages:
    2
    Location:
    houston
    The machine has been mine for about over a year.
    Battery is about 6 months old (only has one battery, I do not know if it needs 2).
    The machine has been needing a bit of starting fluid ever since I bought it in order to start.

    In order to shut off the machine there is a wire that goes to the ECU (I think that is the name of it) that you have to unplug. I believe the purpose of it is to kill the power to the fuel pump.

    I was using the machine on Saturday and it died on me as I was backing up (2 seconds or so after putting it in reverse). I Tried to crank it an it did not work. I tried again but with a bit of started fluid and it worked. I used it for about 3 hours and gave me no issues.

    Next day (Sunday) it started just fine ( I added 5 gallons of diesel) and after about an hour it died as I has been going in reverse for about 2 seconds (Just the way it did the prior day).

    What have I done since then:

    1-Changed the fuel filter (It was very dirty).
    2-brand new air filter
    3-performed oil change (Motor)
    4-Blew air into the fuel line that goes to the tank (unplugged the line from the manual pump/primer and blew air from that end onto the tank)
    5-Unplugged and cleaned (blew air with compressor) the metal line between the manual pump/primer and the fuel filter
    6-Unplugged and cleaned (blew air with compressor) the metal line between the Fuel filter and what I believe is called the High pressure Pump. The line was unplugged from the fuel filter and from the HP Pump.
    7. The fuel rail (which is metal) has a returned line attached to it at the end (which is rubber). I unplugged such rubber line and also blew air into it. I could hear all the air coming out in the fuel tank.
    8. Once I was done with steps 1-7. I tried to purge the fuel system (bleed the air out of it). I might have done this incorrectly.

    The machine wont start. It does start with starting fluid, but dies immediately after 1-3 seconds.

    Thanks for reading.
     
  2. jimg984

    jimg984 Senior Member

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    606
    Location:
    ronda north carolina
    try taking the fitting out when the hose connects. be careful there could a ball and spring, don't drop or lose GOOD LUCK
     
  3. DIOP

    DIOP New Member

    Joined:
    Jun 28, 2022
    Messages:
    2
    Location:
    houston
    Thank you for your reply. Which fitting would that be?
     
  4. jimg984

    jimg984 Senior Member

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    606
    Location:
    ronda north carolina
    the fitting out when the hose connects.