1. Thank you for visiting HeavyEquipmentForums.com! Our objective is to provide industry professionals a place to gather to exchange questions, answers and ideas. We welcome you to register using the "Register" icon at the top of the page. We'd appreciate any help you can offer in spreading the word of our new site. The more members that join, the bigger resource for all to enjoy. Thank you!

1150b help

Discussion in 'Dozers' started by miller125, Dec 3, 2019.

  1. miller125

    miller125 Member

    Joined:
    Jun 17, 2018
    Messages:
    16
    Location:
    Indiana
    I have case 1150b I recently replaced control base gasket and fwd and reverse rings on the rear of the machine.When I went to move the machine I had 280 on pressure gauge than went 0 and would not move. I have checked suction side ,filter , gauge strainer, and the tube above moderator valve . The pump is 6 months old . Took the pump off it looks good and fluid leave is good. The machine will only move a few inch when first started. Could the problem be the pressure relief valve? I am lost looking for help thanks
     
  2. Dave Neubert

    Dave Neubert Senior Member

    Joined:
    Jul 19, 2018
    Messages:
    372
    Location:
    Monroe NC
    Check to make sure the inching pedal is not froze up
     
    Vetech63 likes this.
  3. alrman

    alrman Senior Member

    Joined:
    Jun 20, 2009
    Messages:
    2,541
    Occupation:
    Diesel Fitter;Small Business Owner;Cleaner
    Location:
    QLD Australia
    There is an upper & lower gasket on the control valve - did you replace both of them? I have seen the upper ones blow out also.
    You need to check the spring #26 at the variable orifice spool also.


    1150 variable orifice.png
     
    DMiller and Vetech63 like this.
  4. Coy Lancaster

    Coy Lancaster Senior Member

    Joined:
    Dec 19, 2014
    Messages:
    915
    Occupation:
    service tech
    Location:
    Arkansas
    The modulator valve could be stuck. Like Dave said check the center brake pedal make sure it's not stuck.
     
    DMiller and Vetech63 like this.
  5. miller125

    miller125 Member

    Joined:
    Jun 17, 2018
    Messages:
    16
    Location:
    Indiana
    I did replace item #25 because it had broke in half and modulator valve I unhook it to make sure it was seated
     
  6. miller125

    miller125 Member

    Joined:
    Jun 17, 2018
    Messages:
    16
    Location:
    Indiana
    I will recheck the top control gasket it was replaced this summer
     
  7. Coy Lancaster

    Coy Lancaster Senior Member

    Joined:
    Dec 19, 2014
    Messages:
    915
    Occupation:
    service tech
    Location:
    Arkansas
    Item 18 is your modulator piston it could be stuck.
     
  8. miller125

    miller125 Member

    Joined:
    Jun 17, 2018
    Messages:
    16
    Location:
    Indiana
    Can the spool be remove or piston be checked without pulling detent out?
     
  9. Coy Lancaster

    Coy Lancaster Senior Member

    Joined:
    Dec 19, 2014
    Messages:
    915
    Occupation:
    service tech
    Location:
    Arkansas
    I meant item 19 is your modulator piston, You can remove the modulator valve as an assembly and then use a pair of flat nose snap ring pliers to remove piston.
    If you need to remove a spool the you have to remove the detent.
     
    DMiller likes this.
  10. alrman

    alrman Senior Member

    Joined:
    Jun 20, 2009
    Messages:
    2,541
    Occupation:
    Diesel Fitter;Small Business Owner;Cleaner
    Location:
    QLD Australia
    When you replaced the spring (#26), the roll pin (#29,30) was still in place?
     
    Coy Lancaster likes this.
  11. miller125

    miller125 Member

    Joined:
    Jun 17, 2018
    Messages:
    16
    Location:
    Indiana
    Well check moderator piston is was not stuck came out with magnet. As for valve control gasket all three were good. Yes alrman I replace # 25 it was broke the springs were good. Also check control valve ports while checking gaskets. I guess I will check pressure relief valve next. Thanks for help if you guys have any more input I welcome it
     
  12. Coy Lancaster

    Coy Lancaster Senior Member

    Joined:
    Dec 19, 2014
    Messages:
    915
    Occupation:
    service tech
    Location:
    Arkansas
    May have been asked but what is pressure gage showing? Is the hi lo lever engaged?
     
  13. miller125

    miller125 Member

    Joined:
    Jun 17, 2018
    Messages:
    16
    Location:
    Indiana
    Gauge show 0 at any any range. Had the pump check yesterday. So now back to square one. Now going grease all suction fittings to see if I miss one.
     
  14. Coy Lancaster

    Coy Lancaster Senior Member

    Joined:
    Dec 19, 2014
    Messages:
    915
    Occupation:
    service tech
    Location:
    Arkansas
    Pull the lower rear cap off and check seal rings there could be a problem there.
     
  15. miller125

    miller125 Member

    Joined:
    Jun 17, 2018
    Messages:
    16
    Location:
    Indiana
    Update on the progress I have eliminated the pump and torque converter. With a simple test of checking pressure at the second filter hose and had 280 psi. A case mechanic told me this he said if I had pressure there than it’s in control valve. What do you guys think?